Siber suçlular genellikle tek tek dosyaları veya bilgisayarların tamamını şifreler ve fidye talep eder. Neyse ki, özel yazılım kullanarak fidye yazılımını ortadan kaldırabilir ve ardından verilerinizi korumak için yedeklemeler oluşturabilirsiniz.
Fidye yazılımı nasıl tespit edilir
WannaCry gibi fidye yazılımlarını kaldırmaya başlamadan önce, onu nasıl tespit edeceğinizi bilmek önemlidir. En kötü senaryoda, fidye yazılımı sisteminizin hayati alanlarını kilitleyip bir fidye notu bıraktığında ortaya çıkar. Ancak erken teşhis ve önleyici eylem tercih edilir. Aşağıdaki işaretler potansiyel bir saldırının göstergesi olabilir:
- Şüpheli tarama : Güvenilir bir antivirüs tarayıcısı en yaygın fidye yazılımlarını tespit edip kaldırabilir ancak tarayıcı atlanırsa virüs bulaşma olasılığı hala vardır.
- Kullanışlılık : Sisteminizin alışılmadık derecede yoğun yük altında olduğunu, bireysel programların aniden daha yavaş çalıştığını veya daha fazla kilitlenme olduğunu fark ederseniz, bu fidye yazılımının bir göstergesi olabilir.
- Dosya adlarının değişmesi : Dosyaların aniden yeni adları varsa veya dosya uzantıları sizin müdahaleniz olmadan değiştirildiyse, bu da bir enfeksiyon belirtisi olabilir.
Taleplere cevap vermeli misiniz?
Böyle bir saldırı durumunda talep edilen fidyeyi ödemeyi düşünebilirsiniz; ancak bu çözüm kesinlikle önerilmez . Birincisi, maliyetli olabilir ve ikincisi, ödeme yapmanın, gaspçıların verilerinizin şifresini çözmesiyle sonuçlanacağının garantisi yoktur. Aslında, ek taleplerde bulunabilirler veya iletişimi tamamen keserek verilerinizi şifrelenmiş halde bırakabilirler. Bu nedenle, her zaman fidye yazılımını kaldırmaya odaklanmanız önerilir.
Bireysel dosyalar etkilendiğinde fidye yazılımını kaldırma
Bireysel dosyalara virüs bulaşmışsa, fidye yazılımını kaldırmak ve dosyaları kurtarmak için uygulamanız gereken adımlar şunlardır:
- İnternet bağlantısını kesin : Kötü amaçlı yazılımın ağınızda daha fazla yayılmasını önlemek ve gaspçıların erişim sağlamasını zorlaştırmak için öncelikle tüm internet bağlantılarını devre dışı bırakın. Buna yalnızca herhangi bir LAN bağlantısı değil , tüm kablosuz bağlantılar, bulutlar , harici sabit sürücüler veya diğer cihazlar da dahildir .
- Yeniden Başlatma : Şimdi bilgisayarınızı kapatın ve yeniden başlatın. Ne yazık ki bu adımın fidye yazılımını kaldırmak için yeterli olması pek mümkün olmasa da, en azından yeniden başlatmayı denemelisiniz.
- Sistem taraması : Şimdi antivirüs yazılımınızı başlatın ve sisteminizde tam bir tarama yapın. Bu aşamada potansiyel bir enfeksiyon tespit edilebilir ve program, etkilenen dosyaları silmeye veya en azından karantinaya almaya devam ederek daha fazla hasarı önleyebilir. Diğer Truva atları da bu şekilde kaldırılır.
- Şifre çözme yazılımı : Dosyalara zaten virüs bulaştığında ve standart antivirüs araçları etkisiz kaldığında, fidye yazılımını kaldırmak için özel şifre çözme yazılımı kullanma seçeneğiniz vardır. Bu araçlar, yeni tehditlerle mücadele etmek ve şifrelemeleri geri almada yüksek başarı oranına sahip olmak için tasarlanmıştır.
- Yedeklemeyi kullan : Verilerinizin bir yedeğini oluşturduysanız , artık ondan geri yükleyebilirsiniz. Ancak bir yedekleme yöntemi kullanmadıysanız, virüslü dosyalardan bazılarını yeniden oluşturmanız gerekebilir. Her iki durumda da, sorunu çözdükten sonra tüm sorunlu dosyaların gerçekten kaldırıldığından emin olmak için başka bir tarama gerçekleştirmek çok önemlidir.
Tüm sistem kilitliyken fidye yazılımını kaldırma
Ne yazık ki, yalnızca tek tek dosyaları hedeflemeyen, aynı zamanda tüm sistemi şifreleyen fidye yazılımları da vardır . Çoğu durumda, fidye notunu doğrudan başlangıç ekranında alırsınız ve bu da antivirüs yazılımı da dahil olmak üzere diğer programlara erişememeniz anlamına gelir. Fidye yazılımını kaldırmanın bir yolu da güvenli modu kullanmaktır . Bilgisayarınızı güvenli modda başlattığınızda, kötü amaçlı yazılım genellikle müdahale edemez ve daha önce bahsedilen yöntemleri kullanarak onu sistemden silmenize olanak tanır.
Dijital Kılavuzumuzda Windows 11’i güvenli modda nasıl başlatacağınızı veya Windows 10’u güvenli modda nasıl başlatacağınızı öğrenin.
Kendinizi fidye yazılımlarından nasıl korursunuz?
Fidye yazılımları sürekli gelişerek bir enfeksiyona karşı tam korumayı zorlaştırıyor. Yine de eğer:
- sisteminizi her zaman güncel tutun
- Bilinmeyen dosyaları açmayın,
- düzenli yedeklemeler oluşturun ve
- Güçlü bir güvenlik sistemine sahip,
en azından tehdit mümkün olduğu kadar azaltılabilir. Bu tür önlemlerle fidye yazılımını kaldırmak daha kolay olacak ve bu süreçte hiçbir dosya kaybolmayacaktır.
Yapay Zeka Kullanım Alanları, günümüz teknolojisi ile günden güne artmaktadır. Siber güvenlik konularında da bir hayli gelişecek gibi duruyor.
Fidye yazılımları birçok şirketin canını yakmıştı. Bireysel bazlı kullanıcılarda bu konudan zaman zaman muzdarip oldu. Verdiğiniz öneriler oldukça güzel, bazen çok bilmekte sorun yaratabiliyor. Bir keresinde hgs sorgulama için birbirine benzeyen iki site vardı, ikisi de Google’da ön sırada. İkisi de güven vermiyordu o da ayrı bir soru işareti, neyse birine girdim ve sonuç alamayınca hemen kredi kartımı iptal ettirdim. Özetle biliyorsun o sitenin sahte olduğunu ama yine de girebiliyorsun. Dikkatli olmak lazım kısaca…
Dostum yakın zamanda ben erimi yaşadım 😂
Fidye yazılım hakkındaki yazınızı okudum. Fidye yazılım masum gibi görünse bile çok problemli ve asla durduralamayacak bir problem olarak görünüyor. Yüklediğimiz şeyleri 2 kere kontrol etmemiz gerektiğini bir kere daha hatırlattın. Teşekkür ederim.
Teşekkürler çok güzel aydınlatıcı bir yazı
Bu tip yazılımlar her insanın korkulu rüyası
Fidye Yazılımları konusu oldukça önemli, spam, virüs koruma yazılımları kullanmak ve bu yazılımları güncel tutmak çok önemli.
Fidye yazılımları birçok şirketin canını yaktı zaten geçmiş dönemlerde
Dikkat edilmezse sıkmaya devam eder
Ali çok güzel bir makale olmuş, ben fidye yazılımı kaldırmama gerek kalmıyor çünkü kaspersky kullanıyorum kafam çok rahat. ama kullanmayanlar için gerek fidye yazılım tespiti gerek ise kaldırmasını konusunda faydalı bir içerik olmuş.
Kral herkes senin benim gibi değil 🙂 Antivirüs kasıyor diye kullanmıyorlar.
Çalıştığım ajansta bir bilgisayara bulaştı. Önemli dosyalar vardı fakat geri geleceğine inanmadığımız için ödeme yapmayı tercih etmedik.
geri gelme olasığılı var ama bunun garantisi yok 🙂
Ödeme yapsanız da pek sağlıklı bir çözüm olmayacaktı zira tekrar bulaşma ihtimali yüksek 🙂
Merhaba, bu makale fidye yazılımını kaldırma konusunda oldukça bilgilendirici. Adım adım yönergeler ve öneriler gerçekten çok faydalı. Herkesin okumasını tavsiye ederim!
Tüm bu bilgiler çok kıymetli ancak olmazsa olmaz şey bulut sunucularda mutlaka düzenli yedek almaktır. Bu konu asla ihmal edilmemeli.
Yedekli çalışmak sadece bulut sunuculara özel değil hayatın her alanında iş ortamında yedekli çalışpmak gerekir 🙂
Geçen aylarda bulaşım olmuştu bilgisayarıma macbook olmasına rağmen gerçekten işi profesyonellere bırakmak gerekiyor yoksa çok ciddi veri kaybı riski var aynı zamanda kimlik hırsızlığı çok çok riskli..
Virüs programları tespit edemiyor heralde, bulaştıktan sonra yedek alıp format atsak yedeklerdiğimiz dosyalara bulaşmış oluyor mu ?
evet herşey gitmiş oluyor
Eski bulaşan fidye yazılımlarının çözümleri çıktı deniliyor ama bendeki uzantının çözülüp çözülmediğini hangi siteden kontrol edebilirim. elimde hdd bekletiyorum çözüm çıkar diye
Uzantılar nedir ? ayrıca şifrelenmiş dosyalar çözülse dahi hasar kalıyor tam olarak eski haline dönmüyor diye biliyorum.