Linux’un ücretsiz ve açık kaynaklı olması, diğer işletim sistemlerine kıyasla bir Linux sisteminin toplam sahip olma maliyetinin düşük olmasından kaynaklanmaktadır.
Linux işletim sistemleri (dağıtımları) masaüstü bilgisayarlarda tam olarak başarılı olamasa da, sunucuları, ana bilgisayarları ve dünyanın dört bir yanındaki veri merkezlerindeki süper bilgisayarları çalıştırma konusunda istatistiklere hükmediyor.
Bunun birkaç nedeni var: Bunlardan ilki ve en önemlisi, Linux’un sağladığı genel özgürlük, kararlılık ve güvenlik gibi faktörler.
Bu makalede, 2023’ün en iyi 12 Linux sunucu dağıtımını aşağıdaki hususlara göre listeleyeceğiz: desteklenen işlevler ve donanımla ilgili olarak veri merkezi yetenekleri ve güvenilirliği, kurulum ve kullanım kolaylığı, lisanslama ve bakım açısından sahip olma maliyeti ve ticari desteğin erişilebilirliği.
1. Ubuntu
Listenin başında Canonical tarafından geliştirilen açık kaynaklı Debian tabanlı bir Linux işletim sistemi olan Ubuntu yer alıyor. Şüphesiz, piyasadaki en popüler Linux dağıtımıdır ve diğer birçok dağıtım ondan türetilmiştir. Ubuntu sunucu, en yüksek performanslı, yüksek oranda ölçeklenebilir, esnek ve güvenli kurumsal veri merkezleri oluşturmak için etkilidir.
Büyük veri, görselleştirme ve konteynerler, IoT (Nesnelerin İnterneti) için dikkate değer bir destek sunar; tüm yaygın genel bulutlardan olmasa da çoğundan kullanabilirsiniz. Ubuntu sunucu x86, ARM ve Power mimarileri üzerinde çalışabilir.
Ubuntu Advantage ile güvenlik denetimi, uyumluluk için bir sistem yönetim aracı ve çekirdek düzeltmelerini uygulamanıza yardımcı olan Canonical livepatch hizmeti gibi ticari destek ve hizmetler alabilirsiniz. Bu hizmetler, sağlam ve büyüyen bir geliştirici ve kullanıcı topluluğunun desteğiyle birleşir.
2. Red Hat Enterprise Linux (RHEL)
İkinci sırada Red Hat tarafından ticari kullanım için geliştirilen açık kaynaklı bir Linux dağıtımı olan Red Hat Enterprise Linux (RHEL) yer almaktadır. Topluluk odaklı bir proje olan Fedora’yı temel alır: RHEL’de bulunan birçok yazılım ilk olarak Fedora’da geliştirilmiş ve test edilmiştir.
RHEL sunucu, modern veri merkezlerini yazılım odaklı depolama ile güçlendirmek için güçlü, istikrarlı ve güvenli bir yazılımdır. Bulut, IoT, büyük veri, görselleştirme ve konteynerler için inanılmaz bir desteğe sahiptir.
RHEL server 64-bit ARM, Power ve IBM System z makinelerini destekler. Red Hat aboneliği, kurumsal kullanıma hazır en yeni yazılımları, güvenilir bilgi birikimini, ürün güvenliğini ve mühendislerden teknik destek almanızı sağlar.
3. SUSE Linux Enterprise Server
SUSE Linux Enterprise Server, SUSE tarafından oluşturulmuş açık kaynaklı, kararlı ve güvenli bir sunucu platformudur. Fiziksel, sanal ve bulut tabanlı sunuculara güç sağlamak için geliştirilmiştir. Görselleştirme ve konteyner desteği ile bulut çözümleri için çok uygundur.
ARM System on Chip, Intel, AMD, SAP HANA, z Systems ve NVM Express over Fabrics için modern donanım ortamlarında çalışır. Kullanıcılar, SUSE Aboneliği ile öncelikli destek ve özel mühendislik dahil olmak üzere çeşitli kategoriler altında teknik destek ve hizmetler alabilirler.
4. Rocky Linux
Rocky Enterprise Software Foundation tarafından barındırılan Rocky Linux, o zamanlar popüler olan CentOS Linux’un güvenilir bir halefi olarak inşa edilmiş nispeten yeni, ücretsiz, açık kaynaklı ve topluluk odaklı bir kurumsal işletim sistemidir. Rocky Linux kararlı, güvenli ve RHEL ile %100 uyumludur.
Rocky Linux’un kökleri CentOS’a dayanmaktadır. Rocky Linux’un kurucusu Gregory Kurtzer aynı zamanda CentOS Linux projesinin de kurucu ortaklarından biridir. Topluluk tarafından yoğun bir şekilde geliştirilmektedir ve görev açısından kritik iş yüklerini çalıştırmak için kurumsal ve yüksek performanslı bilgi işlem (HPC) ortamlarında benimsenen en hızlı büyüyen kurumsal Linux dağıtımıdır.
Yeni kullanıcılar için Rocky Linux, diğer kurumsal Linux dağıtımlarından geçiş için ücretsiz olarak kullanılabilen, kullanımı kolay bir geçiş betiği sunuyor. Ayrıca, yine ücretsiz olarak düzenli güncellemeler ve 10 yıllık bir destek yaşam döngüsü sunuyor.
5. Debian
Debian, kullanıcıları tarafından sürdürülen ücretsiz, açık kaynaklı ve kararlı bir Linux dağıtımıdır. 51000’den fazla paket halinde gönderilir ve güçlü bir paketleme sistemi kullanır. Eğitim kurumları, ticari şirketler ve kar amacı gütmeyen kuruluşlar ve devlet kuruluşları tarafından kullanılmaktadır.
Genellikle 64-bit PC (amd64), 32-bit PC (i386), IBM System z, 64-bit ARM (Aarch64), POWER İşlemciler ve çok daha fazlası dahil olmak üzere çok sayıda bilgisayar mimarisini destekler.
Bir hata izleme sistemine sahiptir ve belgelerini ve ücretsiz web kaynaklarını okuyarak Debian için destek alabilirsiniz.
6. Oracle Linux
Oracle Linux, Oracle tarafından paketlenen ve dağıtılan, açık bulut için tasarlanmış ücretsiz ve açık kaynaklı bir Linux dağıtımıdır. Küçük, orta ve büyük ölçekli işletmeler ve bulut destekli veri merkezleri için dikkat çekici bir şekilde tasarlanmıştır. Ölçeklenebilir ve güvenilir büyük veri sistemleri ve sanal ortamlar oluşturmak için araçlar sunar.
Tüm x86 tabanlı Oracle mühendislik sistemlerinde çalışır ve Oracle Linux Destek programı, birinci sınıf destek, kapsamlı yönetim, küme uygulamaları, tazminat, test araçları ve çok daha fazlası ile makul bir maliyetle en üst düzeyde destek almanızı sağlar.
yazı için teşekkürler faydalı
Linux dağitimi konusunda merak ettiklerimi paylaşmışsınız…
Özellikle Ubuntu’nun popülerliği ve kullanım alanlarının genişliği beni etkiledi. Red Hat Enterprise Linux’un ticari destek sunması ve SUSE Linux Enterprise Server’ın güvenilirliği de dikkat çekici.